Nyt signalsystem mellem Køge og Næstved

I 2021 tager Banedanmark det nye signalsystem i brug på jernbanestrækningen mellem Køge og Næstved. Vi forventer, at togene på strækningen kan køre med det nye signalsystem fra august.

Entreprenøren er snart færdig med at installere teknisk udstyr i og ved sporene. Ved jernbaneoverkørslerne erstattes bomanlæggene med en ny type, der kommunikerer med det nye signalsystem og fjernstyringscentralen.

Testweekender påvirker tog- og vejtrafikken

Inden signalsystemet tages i brug, skal vi foretage tests som foregår i weekendperioder. Testene foregår på jernbanestrækningen mellem Køge og Næstved samt på strækningen mellem Roskilde og Køge, som fik det nye signalsystem i december 2019. Den første test blev afholdt i weekenden den 5.-8. februar 2021 og i maj og juni følger fem weekender med tests. Desuden vil jernbanestrækningerne Roskilde-Køge og Køge-Næstved være spærret for trafik i en kortere periode i forbindelse med at sidstnævnte strækning overgår til det nye signalsystem i august 2021. Du finder perioderne nederst på siden.

Mens vi tester, aflyses togtrafik med passagerer. Testene foregår i weekender for at genere de daglige pendlere mindst muligt. I forbindelse med testweekenderne lukkes jernbaneoverkørslerne i hele eller dele af testperioden.

Lokalt skal du hold øje med skiltning i forhold til omkørselsruter. Husk at beregne ekstra transporttid, da nogle af omkørselsruterne kan være ret lange. Som nabo til et bomanlæg kan du opleve natlig aktivitet i forbindelse med testweekender og ibrugtagning i august.

Som togpassager på strækningerne Roskilde-Køge eller Køge-Næstved, kan du planlægge din togrejse på Rejseplanen.dk

Om det nye signalsystem

Banedanmark er i øjeblikket i fuld gang med at etablere fjernbanens nye signalsystem, ERTMS, på de første strækninger. ERTMS skal erstatte jernbanens gamle signalanlæg, der giver forsinkelser for togtrafikken.
ERTMS er et moderne it-baseret signalsystem, hvor der ikke er signaler langs sporene, men alene på skærmen i lokomotivførerens førerrum.

ERTMS er et fælleseuropæisk standardsystem for jernbaner. Det giver mulighed for at køre grænseoverskridende trafik, og vil løbende komme til at erstatte de nationale signalsystemer rundt om I Europa. En totaludskiftning af jernbanens gamle signalsystemer til et moderne signalsystem betyder færre forsinkelser, som skyldes signalfejl og dermed flere tog til tiden. Derudover giver det mulighed for at køre flere tog og med højere hastighed på visse strækninger. Desuden betyder udskiftningen, at der er et ensartet højt sikkerhedsniveau på hele jernbanen.

Weekender med lukkede overkørsler og aflyst togtrafik

Togtrafikken spærres fra fredag 7. maj klokken 21:40 til mandag 10. maj klokken 04:40

• Bløde trafikanter via stitunnel ved Rørdalen

Togtrafikken aflyses fra fredag 14. maj klokken 21:40 til mandag 17. maj klokken 04:40.

• Bløde trafikanter via stitunnel ved Rørdalen

Togtrafikken aflyses fra fredag 21. maj klokken 21:40 til mandag 24 maj klokken 04:40.

• Bløde trafikanter via stitunnel ved Rørdalen

Togtrafikken aflyses fra fredag 28. maj klokken 21:40 til mandag 31. maj klokken 04:40.

• Bløde trafikanter via stitunnel ved Rørdalen

Togtrafikken aflyses fra fredag 4. juni klokken 21:40 til mandag 7. juni klokken 04:40.

• Bløde trafikanter via stitunnel ved Rørdalen

I forbindelse med at Banedanmark tager det nye signalsystem i brug mellem Køge og Næstved vil der være en periode, hvor togtrafikken indstilles.

Vi vender tilbage med mere info, når tiden nærmer sig.

[