Hvem kører?

Læs mere om de enkelte jernbanevirksomheder, der kører på Banedanmarks infrastruktur. 

Passagertransport

GoCollective (tidligere Arriva) blev købt af kapitalfonden Mutares i maj 2023, og afspejler en fornyet ambition om at være med til at forme fremtidens mobilitetsløsninger.

Selskabet har siden 2003 kørt på det danske jernbanenet og betjener i dag syv Midt- og Vestjyske togstrækninger samt den fynske Odense-Svendborg-strækning og betjener dermed 25% af det danske jernbanenet.

GoCollectives hjemmeside

DSB SOV (Selvstændig Offentlig Virksomhed) er en passagervirksomhed ejet af Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. DSB har siden 1885 drevet passagertrafik, der i dag ses i form af fjerntrafik mellem landsdelene, og regionaltrafik i Jylland, på Fyn samt på Sjælland og Falster. Derudover kører DSB også S-tog i hovedstadsområdet.

 

DSB

Lokaltog A/S er et dansk jernbaneselskab, der i 2015 blev dannet som en fusion mellem Lokalbanen A/S og Regionstog A/S med trafikselskabet, Movia, som delejer. Selskabet driver i dag ti privatbaner fordelt over Sjælland samt Lolland og Falster.

 

Lokaltog

Midtjyske Jernbaner A/S er et dansk jernbaneselskab, der i 2008 blev dannet som en fusion af Odderbanen og Lemvigbanen. De driver passager- og godstrafik på Lemvigbanen i Nordjylland og overtog i 2021 tilmed strækningen mellem Skjern og Holstebro.

 

Midtjyske Jernbaner

Nordjyske Jernbaner A/S blev stiftet i 2001 og står for passagertrafikken på strækningen Hjørring-Hirtshals og Frederikshavn-Skagen. I august 2017 overtog de tilmed ansvaret for regionaltrafikken fra Frederikshavn og ned til Skørping syd for Aalborg.

Nordjyske Jernbaner

SJ AB er et svensk aktieselskab, der siden 2001 har været ejet af den svenske stat. Passagervirksomheden varetager primært den svenske togtrafik, men forbinder også de skandinaviske hovedstæder.

 

SJ AB

Det private togselskab, Snälltåget, er en passagervirksomhed, der kom på det svenske skinnenet for første gang i 2006. De kører mellem Malmö og Stockholm, og i vinterhalvåret kører de nattoge til Nordsverige og har siden 2012 også kørt nattoge til Berlin i sommerhalvåret. Transporterne varetages ikke selvstændigt af Snälltåget, men af ekstern samarbejdspartner.

Snälltåget


Godstransport

C Rail Safety ApS er et dansk selskab, der udfører transportopgaver og jernbaneanlægsarbejde over hele Danmark. De har yderligere erfaring med videreuddannelse af lokomotivførere samt autorisation til kørestrømsanlæg.

 

C Rail Safety

Contec Rail ApS udfører transportopgaver og sikkerhedsarbejde på jernbanen over hele Danmark. De har erfaring med logistik- og sikkerhedsstyrring indenfor jernbanearbejde med speciale i entreprenøropgaver og er leveringsdygtige i jernbanemateriel, lokomotivførere, rangister og jernbanesikkerhedspersonale.

 

Contec Rail

Godsjernbanevirksomheden DB Cargo Scandinavia er ejet af tyske Deutsche Bahn AG. Selskabet kører godstrafik mellem destinationer i Danmark eller er med til at forbinde Skandinavien og det øvrige Europa via transportkorridorerne. DB Cargo Scandinavia er også terminalforvalter på Kombiterminalerne i Høje Taastrup og Taulov.

DB Cargo Scandinavia

Green Cargo AB er et svensk statsejet aktieselskab, der blev dannet i 2001, hvor Statens Järnvägar blev omdannet til aktieselskab og opdelt i seks mindre selskaber. Siden køreplansskiftet K19 har Green Cargo været en selvstændig jernbanevirksomhed, der står for godstransport i ind- og udland.

  

 

Green Cargo

Hector Rail er en stor skandinavisk togoperator og har hovedsæde i Stockholm, Sverige. De leverer trækkrafttjenester på det europæiske marked for jernbanetransport og har været aktive siden 2004. I 2020 blev Hector Rail opkøbt af Ancala European Infrastructure Fund II.

 

Hector Rail

Spitzke SE Danmark er en virksomhed under det tyske entreprenørforetagende, Spitzke Group, der bygger og reparerer jernbaneinfrastruktur. Siden 2003 har de været på det skandinaviske marked og er registreret som en godsjernbanevirksomhed hos Banedanmark.

 

Spitzke

TX Logistik er en tysk godsbanevirksomhed og en af de største i Europa. Virksomheden blev stiftet tilbage i 1999 og har siden 2017 været fuldt ejet af Mercitalia Group, der er datterselskab til Ferrovie delle Stato Italiane. I dansk regi er TX Logistik terminalforvalter på kombiterminalen i Padborg.

 

TX Logistik

VIKING-Rail er et selskab med over 20 års erfaring som transportør af gods, specialkøretøjer og usædvanlige transporter overalt på det danske jernbanenet. 

Viking Rail ApS