10.000 blomsterløg langs banen
Over 10.000 forårsløg er siden 2007 blevet sat langs banenettet.
Det er både til glæde for passagererne og for bier og andre insekter. Det er Forstafdelingen hos Banedanmark, der kom på ideen.
Påskeliljerne nikker kækt med hovederne i vinden ved Østerport Station på arealet fra Østbanegade ned mod S-togs perronen. Siden 2007 er over 10.000 forårsblomster blevet sat langs banenettet på knap 20 forskellige lokationer rundt om i landet.
Ifølge Tommas Brogaard fra Forst Banedanmark tjener forårsblomsterne flere formål:
”De bringer farve til bybilledet i en trist årstid. Det vækker glæde hos de passagerer, der står og venter på at skulle med toget. Og så kan bier og andre insekter, der kan have svært ved at finde føde i det tidlige forår, også få gavn af dem.”
Manden med de grønne fingre Tommas Brogaard, der arbejder med vedligehold og stationsdrift, medgiver, at han har en særlig interesse og forkærlighed for det grønne:
”Jeg sætter altid de blomsterløg, jeg køber i potter, ud i min egen have, når de er afblomstret. Så kommer de igen året efter. Det er rent ressourcespild, hvis de bare bliver smidt ud.”
Han opfordrer til, at folk uden have i stedet sætter blomsterløg ud på nogle af Banedanmarks arealer:
”Gule påskeliljer pynter altså mere langs banen, end gule Netto-poser gør. Og jeg tror på, at det kunne give folk, der bruger banen, større ejerskab til den, hvis de selv er med til at forskønne den.”
Helt konkret foreslår Tommas Brogaard, at folk sætter blomsterløg på et areal ejet af Banedanmark ved Sydhavn station, Enghavevej 198, 2450 København SV.
Kort over Sydhavn med markering af området, hvor der må plantes løg
Området er i sikker afstand til banen. Privatpersoner må kun sætte løg på det afmærkede areal af hensyn til jernbanesikkerheden, ligesom Banedanmark opfordrer til, at alle følger myndighedernes retningslinjer i forhold til at holde afstand i disse corona-tider.
Banedanmark arbejder også på, at virksomheden senere kan indgå konkrete samarbejder med fx gartnerier, detailhandel eller andre virksomheder, der af forskellige årsager kan have mange blomsterløg i overskud, der kan være med til at forskønne banen.
5. klasse hjælper Banedanmark med at sprede banenatur
På Naturmødet i Hirtshals kan lokale skolebørn bygge insekthoteller ud af den unikke natur langs jernbanen.
Banedanmark vinker farvel til fossil opvarmning
Banedanmark har siden 2017 arbejdet målrettet på at komme af med de gamle olie- og gasfyr.
Fyn sikrer strøm til fremtidens grønne bane
Banedanmark har taget en ny fordelingsstation i Marslev på Fyn i brug. Den skal i fremtiden levere strøm til klimavenlige eltog.
Banedanmark river bro ned i Regstrup som forberedelse til eltog
Elektrificeringen af strækningen Holbæk-Kalundborg er nået så langt, at den gamle bro på Hovedgaden i Regstrup rives ned.