Moderne trafikstyring

To nye trafiktårne har afløst de 13 eksisterende kommandoposter og fjernstyringscentraler

I takt med at Banedanmark udskifter signaler på hele den danske jernbane ER styring og overvågning af togtrafikken BLEVET SAMLET i to centrale kontrolcentre - et i  København og et i Fredericia: Trafiktårnet Øst og Trafiktårnet Vest. 

De to trafiktårne har afløst de 13 eksisterende kommandoposter og fjernstyringscentraler, der var spredt over hele landet. 

Trafikken på S-banen og togtrafikken i den østlige del af Danmark styres fra Trafiktårnet Øst, tæt på Dybbølsbro Station. Togtrafikken i Jylland styres og overvåges døgnet rundt fra Trafiktårnet Vest, lige syd for Fredericia Station.

Rammer for trafikstyringen 

Togene styres 24/7, 365 dage om året, og de to nye centraler er arbejdsplads for flere hundrede medarbejdere, der også arbejder i skiftehold.

Banedanmark var bygherre på opførelsen, og både arkitektur og indretning har fokus på at skabe gode rammer om trafikstyringen.

Tårnenes runde form er med til at give medarbejderne helt frit udsyn. De centrale kontrolrum i tårnene er bygget i dobbelt loftshøjde så varme kan stige til vejrs, og rummene kan beholde en behagelig temperatur. Det flettede murværk for vinduerne bryder lyset, så det er godt at arbejde i, og medarbejderne kan fra det runde tårn følge med i døgnets gang.

Design

Trafiktårnet Øst og Trafiktårnet Vest er tegnet af Tranberg Arkitekter.

Nedenfor finder du billeder af trafiktårnet indefra og udefra.

Trafiktårnet Vest og Trafiktårnet Øst