Ny passage ved Skive hjælper fredede oddere

Skive Kommune og Banedanmark monterer en odderpassage ved Krarup Møllebæk, så de fredede dyr ikke risikerer at blive ramt af tog.

Snart kan oddere passere jernbanen ved Krarup Møllebæk uden at skulle krydse skinnerne. Skive Kommune og Banedanmark er i gang med at montere en odderpassage, så de fredede dyr ikke risikerer at blive ramt af tog.

 

Oddere er fantastiske svømmere og befinder sig godt i vand. Men hvis de skal gennem en tunnel under en jernbane, så vælger de fleste oddere alligevel at forlade vandet og gå den farlige vej op over sporet. Det har været et problem ved Krarup Møllebæk i Skive Kommune, som er et velkendt levested for de fredede oddere.

Snart får odderne derfor mulighed for at passere jernbanen uden at gå over sporet. Skive Kommune er i samarbejde med Banedanmark gået i gang med at opsætte en flydende gangbro gennem tunnelen, så odderne ikke behøver forlade vandløbet for at krydse banen. Selvom de fleste oddere nægter at svømme under broen, så vil de nemlig gerne krydse under den med fast grund under fødderne.

Den flydende gangbro vil forebygge, at oddere bliver påkørt af tog, siger Sigrid Kistrup Ilsøe, biolog og projektleder af biodiversitetsprojektet i Banedanmark:

”Jernbanen binder Danmark sammen og er nødvendig for at kunne transportere passagerer på en klimavenlig måde. Men vi skal samtidig passe godt på de dyr, der lever i de områder, hvor jernbanen går igennem. Sammen med Skive Kommune sørger vi nu på en enkel måde for, at oddere ikke udsættes for fare, når de skal passere banen. Det er en løsning, som vi også kommer til at benytte andre steder, hvor jernbanen krydser vandløb, som er velkendte levesteder for oddere,” siger Sigrid Kistrup Ilsøe.

Skive Kommune, som har stået for at konstruere odderpassagen, er glade for at odderne i Krarup Møllebæk bliver beskyttet mod passerende tog.

”Vi anser det som et vigtigt mål at få skabt endnu bedre forhold for odderbestanden i Skive Kommune, og det har været gavnligt at kunne samarbejde med Banedanmark om det pågældende projekt. Denne er blot én ud af en række faunapassager, som Skive Kommune er i gang med at få opført ved forskellige vandløbsoverskæringer, hvor der er udfordringer med trafikdræbte oddere. Der er gennem årene blevet udbygget med flere passager, og nu er vi efterhånden ved at være i mål. Det er vores forhåbning, at vi med opsætning af passagerne helt kan få minimeret antallet af oddere, som bliver påkørt, siger Emilie Aakerberg, biolog i vandløbsafdelingen i Skive Kommune”

Odderpassagen er ca. 14 meter lang og bliver fæstnet til siden af tunnelen under jernbanebroen. Den er lavet af flydepontoner, så den ikke bliver oversvømmet, hvis vandstanden stiger.

Seneste nyt fra Banedanmark